SIGURNA ŠKOLA ZA SVE

lgbti sigurne skole labris beograd
SIGURNA ŠKOLA ZA SVE

 

#KnjigeBezDiskriminacije

 

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava sprovodi istraživanje koje se odnosi na tretiranje teme seksualne orijentacije u udžbenicima koji se koriste na fakultetima u Srbiji.

Ovom kampanjom želimo da vas podsetimo na rezultate koje smo dobile na osnovu prethodnih istraživanja Istopolna seksualna orijentaija u srednjoškolskim udžbenicima“ koje je Labris sproveo 2014. godine, i istraživanje koje je Labris sproveo 2006. godine “ISTOPOLNA ORIJENTACIJA U FAKULTETSKIM UDŽBENICIMA I LITERATURI”,a koji ukazuju da se seksualna orijentacija koja ne ulazi u okvire norme heteroseksualnosti tretira na diskriminatoran, homofobičan, heteronormativan i mizogin način i dovodi se u vezu sa kriminalnim ponašanjem, poremećajem seksualnog nagona ili se briše iz okvira ljudske seksualnosti.

Pre dve godine uspele smo da nakon godina zagovaranja izmenimo diskriminatorni sadržaj iz srednjoskolskih udžbenika. Proces izmene sadržaja, i uklanjanje udžbenika iz nastave želimo da sprovedemo i u okviru fakultetskih udžbenika.

LGBT mladi veoma su osetljiva grupa kojoj nedostaje dosta podrške jer zivimo u društvu koje je prepuno predsrasuda. Smatramo da je važno da udžbenici, kao i celokupan obrazovni sistem bude oslobođen od svake vrste nasilja. Želimo da vas pozovemo da se nam se pridružite kako bismo se ovoga puta zajedno izborili da univerzitetske knjige budu bez diskriminacije!

 

 

Labris planira  u okviru kampanje #KnjigeBezDiskriminacije da objavi niz informativnih činjenica, da ugostimo razne ljude čije glasove cenimo i koje/i nas godinama prate i podžavaju, da zajedno i solidarno menjamo ono što nam je svima važno sistem obrazovanja!

Ispred Labrisa za sva dodatna pitanja, gostovanja u medijima , nedoumice i važna saznanja kontak osoba je Aleksandra Gavrilović, Programska koordinatorka za edukaciju: aleksandra.gavrilovic@labris.org.rs

Za sigurne škole i knjige bez diskriminacije!