Početak Labrisove kampanje za zagovaranje za Zakon o istopolnim zajednicama

zakon lgbt labris beograd
Početak Labrisove kampanje za zagovaranje za Zakon o istopolnim zajednicama

Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava počela je medijsku kampanju kao deo akcije u okviru zagovaranja za Zakon o istopolnim zajednicama. Ovim zakonom, istopolnim parovima bilo bi omogućeno da njihova zajednica bude prepoznata pred zakonom, da nasleđuju imovinu, da budu jedni uz druge pored bolesničke postelje, da olakšaju, u zakonskom smislu, realnost istopolnih parova.

 

 

Borba za LGBTI prava u Srbiji je kontinuitet jedne duge borbe - za dostojanstvo, za nenasilje, borbe za pravo da volimo. Ovih dana nalazimo se pred usvajanjem Zakona o istopolnim zajednicama i važno je da se podsetimo da je višedecenijski rad aktivista i aktivistkinja doprineo tome. Njihova konstantna izloženost napadima i hrabro dizanje glasa protiv patrijarhata uticali su na građenje zagovaračkih strategija i slobodnih prostora za sve marginalizovane grupe.

Labris je od samog početka bio deo mreže koja je zagovarala za ovaj zakon, a o tome koji su sve bili izazovi i neophodni preduslovi da se stvori šansa za tako nešto, govorila je za Befem Talks Dragana Vučković, jedna od aktivistkinja i saradnica Labrisa, koja je sa nama podelila arhivu jedne generacije koja je započela promene i unapređenje LGBTI prava u Srbiji. (Ceo video se nalazi na ovom linku.)

“U borbi za LGBTI prava u Srbiji ohrabruju neke stvari, koje nisu možda toliko rezultat zrelosti, otvorenosti, emancipacije naše trenutne vladajuće garniture niti one pre nje, već rezultat ogromnog rada, tog kontinuiteta koji zapravo postoji. Činjenica je da imamo mnogo organizacija, koje rade sjajne različite stvari, da ima puno ljudi koji govore na ovu temu, to je nešto što ohrabruje” - istakla je Dragana Vučković u razgovoru o desetogodišnjem zagovaranju za Zakon o istopolnim zajednicama.

Pozivamo vas da u narednom periodu pratite Labrisovu kampanju na društvenim mrežama, na Fejsbuku i Instagramu tokom koje ćemo govoriti o institucionalnim iskoracima na polju LGBTI prava u Srbiji kao i o realnostima života istopolnih parova, uz heštegove  #ljubavjezakon i #labrisovimstazamazakona .

 

 

 

Foto: Tamara Gavrilović