8 najboljih filmova o LBTQ+ ženama u 2017. godini

lgbt lesbians filmovi labris
8 najboljih filmova o LBTQ+ ženama u 2017. godini

 

Temperature sve više padaju, sneg se približava, na ulicama je sve veća predpraznična gužva, a vi se možete opustiti uz toplo ćebe, prijateljice, devojku ili same, i dati sebi na poklon vreme za uživanje u filmovima. Ove godine je izašlo dosta filmova o LBTQ+ ženama, a mi vam donosimo izbor onih najboljih.

 

 

1. The Death and Life of Marsha P. Johnson

Ovaj Netflixov dokumentarac donosi stvarnu životnu priču o veteranki Stonewall revolucije i trans aktivistkinji Marshi P. Jonson. Njena priča je ispričana od strane aktivistkinje Victorie Cruz. Ovaj film je vrlo relevantan i u današnjosti, s obzirom da je nasilje prema trans ženama u SAD-u u usponu u 2017. godini. 

 

 

2. Women Who Kill

Tri reči: lezbejska misterija ubistva. Bivše devojke Morgan i Jean nađu se usred misterije ubistva kojoj su svedočile, a jedna od njih se zaljubljuje u Simone, koja je možda jedna od počiniteljki ubistva. Ne gledajte ovaj film dok ste same. 

 

 

3. They

Ovaj film govori o queer detetu od 14 godina koje provodi nedelju dana sa svojom sestrom, njenim momkom iz Irana i njegovom porodicom. Kao što se može očekivati, ne protiče baš sve glatko. 

 

 

 4. Axolotl Overkill

Šesnaestogodišnjakinja Mifti je bogata i prelepa, ali to nije dovoljno kako bi našla mir u svom srcu zbog gubitka svoje majke i zapostavljanja sa očeve strane. Okreće se drogama i zabavama sa svojom najboljom prijateljicom Ofelijom, sve dok ne postane opsednuta sa problematičnom Alice. 

 

 

5. The Party

Ova komedija ukršta nekoliko paralelnih priča koje se centriraju oko zabave koju je priredila političarka Janet kako bi proslavila svoje imenovanje zamenice u Ministarstvu zdravstva. 

 

 

6. Battle of the Sexes

Biografska priča o legendarnoj teniserki Billie Jean koja između ostalog prikazuje poznati meč između nje i seksiste Bobbija Riggsa, ali i vezu koju je imala sa svojom sekretaricom Marilyin Barnett. 

 

 

7. A Million Happy Nows

Ovo je drama o bivšoj operskoj pevačici Lainey, koja se povlači u svoju kuću na obali mora zajedno sa svojom dugogodišnjom partnericom Evom. Dirljiva priča o Alchajmerovoj bolesti i tome kako ona utiče na odnose. 

 

 

8. My Days of Mercy

Lucy (koju igra poznata lezbejka Ellen Page), čiji je otac osuđen na smrt, protestvuje protiv smrtne kazne. U to vreme upoznaje i zaljubljuje se u Marcy, koja je zastupnica smrtne kazne. 

Izvor: curvemag.com
Prevod: Labrisice