Zašto nam je potrebno da dodamo L u IDAHOBIT

Zašto nam je potrebno da dodamo L u IDAHOBIT

Prvi međunarodni dan borbe protiv homofobije obeležen je u svetu 2005. godine pod akronimom IDAHO. Četiri godine nakon svog osnivanja, 2009. godine, IDAHO je uvažio trans osobe kao deo njihove porodice i tako je IDAHO postao IDAHOT. Zatim, šest godina nakon toga, uključene su biseksualne osobe i rođen je IDAHOBIT. Ali punih 16 godina nakon osnivanja prvobitnog IDAHO-a, još uvek ne vidimo uvažavanje lezbejskog identiteta i žena koje vole žene. Ovo, nažalost, previše podseća na kontinuiranu marginalizaciju lezbejki u istoriji.

Oni koji kažu da je lezbofobija, po definiciji, podskup homofobije, zapravo tvrde da su lezbejke podskup gej muškaraca. Ovo može biti nenamerno, ali namerno ili ne, očigledno je neprihvatljivo jer je iskustvo lezbejki, iako ima mnogo zajedničkog sa iskustvom gej muškaraca, takođe prilično različito.

Iako podržavamo IDAHOTBIT i svega što on zastupa i predstavlja, ono što želimo je da se uključi „L“ u akronim kako bi i lezbejke bile jasno vidljive kao deo LGBTIQ zajednice.

Transformacije iz IDAHO u IDAHOT, a zatim u IDAHOBIT postignute su prilično lako i gotovo bez neslaganja. Sada je vreme da se IDAHOBIT preobrazi u IDAHOBLIT i pruži ženama koje vole žene priznanje i poštovanje koje zaslužujemo.