Labris pozdravlja usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori

Labris pozdravlja usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori

Labris pozdravlja usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori. Ovo je istorijski trenutak za LGBTI zajednicu u Crnoj Gori. Čestitamo svim aktivistima i aktivistkinjama na višegodišnjoj borbi da dođe do izglasavanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u crnogorskom parlamentu.

Iako ovaj Zakon ne predviđa mogućnost starateljstva ili usvajanja dece, prava istopolnih parova u Crnoj Gori će u velikoj meri biti izjednačena sa pravima heteroseksualnih parova. Bez obzira da li su crnogorske vlasti ovom odlukom želele da učine korak napred ka članstvu u Evropskoj uniji, svakodnevni život LGBTI osoba od sada će biti znatno unapređen.

Naglašavamo da je vreme da i država Srbija usvoji zakon o istopolnim partnerstvima u Srbiji.

U tom smislu, podsećamo da je Labris nedavno izradio novi Model zakona o građanskom partnerstvu, koji upravo reguliše prava istopolnih parova - od socijalnih, zdravstvenih i imovinskih prava, prava na nasleđivanje i izdržavanje, do poreskih olakšica, podizanja zajedničkog kredita i dr. Model zakona smo poslali nadležnim institucijama, ali do danas nas niko nije kontaktirao.

Podsetimo i na to da je Labris još 2012. godine predstavio Model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, koji se od novog Modela zakona o građanskom partnerstvu neznatno razlikuje. Nažalost, svih ovih godina nismo naišli na razumevanje nadležnog ministarstva, odnosno Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje po svemu sudeći nije zainteresovano da obezbedi prava čitavom jednom delu populacije koji živi u Srbiji i redovno plaća poreze i ispunjava druge obaveze prema državi.Sve o našem našem Modelu zakona o građanskom partnerstvu možete pronaći na sledećem linku.

Pravno regulisanje istopolnih partnerstava bi LGBTI osobama u našoj zemlji omogućio prava koja Ustav i zakoni Republike Srbije omogućavaju heteroseksualnim parovima. LGBTI osobe, ne samo da trpe diskriminaciju i nasilje, nalaze se i u zakonskom vakuumu, što dodatno otežava da vodimo normalne živote.

 

 

Nadamo se da će usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori biti podsticaj Vladi Srbije da shvati neophodnost usvajanja Zakona o građanskom partnerstvu i značaj jednakog tretmana svih svojih građana i građanki.

Pogotovo što se na čelu Vlade Srbije nalazi Ana Brnabić, autovana lezbejka, koja, nažalost, još uvek nije iskoristila svoj položaj da unapredi prava LGBTI osoba u našoj zemlji. S druge strane, iako je premijerka privilegovana u brojnim aspektima, i ona živi u zakonski nepriznatoj zajednici sa svojom partnerkom i odgaja dete kojem po zakonu ove države ne može da bude roditelj.

Stoga, pozivamo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i Vladu Srbije da iniciraju usvajanje zakona koji bi regulisao istopolna partnerstva u našoj državi čim se formira novi saziv Skupštine Republike Srbije.

 

 

Foto: Tamara Gavrilović
         Internet