Druženja zajednice i oficira/ki za vezu sa LGBT populacijom

Druženja zajednice i oficira/ki za vezu sa LGBT populacijom

Tokom 2019. godine, Labris je organizovao neformalna druženja LGBTI zajednice i oficira/ki za vezu, sa ciljem promovisanja oficira/ki. Druženja su organizovana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Brojne teme su bile u fokusu diskusija tokom druženja, od nepoverenja prema policijskim službenicima/cama, do raspodele nadležnosti institucija u procesu prijavljivanja diskriminacije i zločina iz mržnje baziranih na seksualnoj orijentaciji i/ili rodnom identitetu, ali i o slučajevima partnerskog nasilja u istopolnim odnosima i eventualnoj potrebi kreiranja priručnika za regulisanje ovog problema.

Na druženju u Novom Sadu raspravljalo se o pitanjima vezanim za prvu povorku ponosa, o bezbednosti organizatora/ki, kao i učesnika/ca. Policija je objasnila kako incidenti koji su se desili nisu uticali na ukupnu bezbednost Prajda.

Rezultat ovih aktivnosti je da je LGBTI zajednica razvila odnos poverenja prema oficirima/kama za vezu, a sa druge strane oficiri i oficirke imaju detaljnije razumevanje potreba LGBTI zajednice, kao i uvid u prakse i izazove svog posla kojima se moraju više baviti.

 

Ove aktivnosti su podržane od strane Ambasade kraljevine Holandije u Beogradu, kroz projekat "Zajedno za poboljšanje pozicije LGBTI zajednice u Srbiji".